Puinzakken – goedkoopste optie om je bouwafval kwijt te raken

Weggebroken bouwmateriaal geeft letterlijk een puinzooi. Sloopwerkzaamheden leveren een hele troep op van brokken steen en repen beton, van gruis en ander steenslag. Zelfs een afgebroken tuinmuurtje brengt een puin bult voort. Puin mag lang niet altijd meer in een gewone bouwcontainer; daarvoor moet je een aparte puincontainer huren. Echter kan dat net weer wat teveel van het goede zijn. Want als je zo’n container bij je huis hebt staan, kost hij wel de volle mep. Ook al krijg je ‘m maar half vol. In die gevallen is er een prijsvriendelijker optie: puinzakken. Zo kun je kostenbesparend je puin afvoeren.

Bouwafval wegbrengen in tilbare hoeveelheden

Bouwafvalzakken ofwel puinzakken zijn ideaal om wat kleinere hoeveelheden bouwafval af te voeren. Ga je een hele stenen garage plat gooien, dan is een grote puincontainer handig. Maar voor kleinere klussen heb je genoeg aan bouwafvalzakken. Die kunnen gemakkelijk 20 tot wel 50 kilo bergen. Het zijn dan ook scheurvaste dikke plastic zakken. Je hebt ze ook van polypropyleen; die zijn geweven en scheuren ook heel moeilijk. Puin is niet alleen steen. Je kunt er dus ook ijzer in kwijt of glaswol; of houten delen. Alleen geen asbest. Daar zijn heel veel beperkingen bij afvoer voor. Daar heb je in elk geval al speciale asbestzakken voor nodig.

Puinzakken staan altijd paraat

Een kleine verbouwing heeft voor de logistiek een set bouwafvalzakken nodig. Maar ook om te besparen. Want niet alleen een container is veel duurder dan zakken, dat geldt ook voor een big bag die je met puin kunt vullen. Schat eerst in wat er zoal vrij kan komen voor de klus. Dan heb je een goed idee over het volume aan puin dat je krijgt. Dan kun je kijken of een container of big bag een optie is. Vaak is dat niet zo en dan kun je berekenen hoeveel puinzakken je ongeveer kunt vullen. Bouwafvalzakken zijn ook flexibeler in het werk. Want stel, je hebt je container afgemeld en die wordt opgehaald. En dan blijkt dat je toch nog een stukje kluswerk was vergeten en toevallig komt daar weer veel puin uit vrij. Dan is de container dus al weg. Na de klus kunnen de bouwafvalzakken in de aanhanger of achter in de auto naar de vuilstort.

Al bij je eigen huis vast gaan scheiden

Bij de milieustraat zijn ze kien in het scheiden van soorten afval. Jij kunt daarop anticiperen met puinzakken. Al op je eigen erf scheid je je puin naar soort. Zo krijgt hout een eigen zak, steen een andere en dakafval een derde. Zelfs steentjes die je later wellicht weer wilt hergebruiken, kunnen in een speciaal daarvoor bestemde zak. Zo ben je duurzaam puin aan het scheiden en gaat het afleveren bij de puinstort straks veel vlotter. Lever je meteen ook even je tuinafval in, ook weer in een eigen puinzak.

Puinzakken zijn geen supermarkt zakken

Dan komt het calculerende duiveltje even om de hoek kijken. Hoezo, puinzakken? Als ik toch zakken nodig heb, haal ik ze toch bij de supermarkt? Die zijn spotgoedkoop. Nou, vul er maar eens eentje met puin. Til de zak op en denk vooral om je tenen. Want het puin breekt meteen door zo’n gewone afvalzak heen. Daarom zijn de puinzakken van Profipack.be zo handig!