Zieke honden: symptomen en oplossingen

Voor vele huisdiereigenaren is het verliezen van hun huisdier een grote angst. Het is daarom belangrijk om goed te letten op de gezondheid en de tekenen die het met zich mee brengt. Hieronder staan een aantal belangrijke tekenen beschreven, waaraan gezien kan worden of een hond ziek is, en wat eraan gedaan kan worden.

Gedrag

Aan het gedrag is snel te zien of het niet meer goed gaat met een hond. Als een hond zijn mand of kooi niet meer uit wilt komen, geen zin meer heeft in spelen en minder enthousiast reageert als het baasje thuiskomt, is het wel een aanwijzing dat de hond zich ziekig voelt. Houdt dit langer aan dan één tot twee dagen, dan is het zeker belangrijk om naar de dierenarts te gaan.

Voeding

De hoeveelheid aan voeding die een hond binnen krijgt kan helpen met het aantonen van een aandoening. Als een hond bijvoorbeeld ineens meer gaat drinken, kan het wijzen op een probleem met de nieren. Wanneer een hond niet minder gaat eten, maar wel gewicht verliest, kan het wijzen op hart-, darm- of leverprobleem. Het is dus zeker belangrijk om op te blijven letten op de eetlust van de hond.

Ogen en oren

Rode ogen zijn vaak een teken van ontstekingen of irritaties. Dit hoeft niet bij elke hond zo te zijn: soms worden de ogen rood bij opwinding. Als de ogen langdurig rood blijven, is het zeker een reden om een bezoekje aan de dierenarts te brengen.

Oren kunnen verstopt raken door oorsmeer. Zeker bij honden met hangende oren kan dit een probleem zijn. Verstopte oren kunnen zorgen voor ontstekingen. Als een hond veel aan zijn oren krabt of het hoofd scheef houdt, gaat er waarschijnlijk iets mis.

Ontlasting

Als laatste puntje is het belangrijk om te blijven letten op de ontlasting van de hond. Als er bloed bij zit, kan de hond ernstig ziek zijn of kunnen er inwendige verwondingen zijn. Bij problemen met plassen of diarree kan er sprake zijn van een infectie, vergiftiging, nierziekte of darmaandoening.

Wat te doen als de hond ziek is?

Bij symptomen van ziekte is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Zij kunnen vertellen wat er mis is met de hond en of deze echt ziek is.Voor honden met specifieke medische problemen zijn er speciale brokjes te koop: Hills. Hills is een voedingsmerk dat zorgvuldig samengestelde voeding maakt om zo bepaalde problemen te behandelen. Er bestaan vele soorten brokjes. Zo zijn er onder andere brokjes voor honden met nier- of leverproblemen, overwichtsproblemen en urineproblemen. Er bestaan in de voedingslijn ook brokjes gemaakt met minder calorieën, zout en eiwitten. Het is vitaal om te veranderen van voeding bij een zieke hond. Dit kan al veel problemen behandelen of verhelpen.